讲座论坛 首页 - 讲座论坛 - 正文
谭崇台发展经济学讲座第12期
时间:2024-03-18    点击数:

B36A5

讲座题目:ESCAPE FROM POVERTY TRAP: THE ERADICATION OF IODINE DEFICIENCY DISORDERS AND RURAL-URBAN MIGRATION IN CHINA (摆脱贫困陷阱:碘缺乏病的消除和中国城乡人口流动)

主讲人:刘瑞明 中国人民大学国有经济研究院执行院长

讲座时间:2024年3月22日14:30

讲座地点:学院366

讲座内容概要:Considering the huge urban-rural income gap in developing countries, why don’t more rural residents migrate to cities? Leveraging the policy shock of China’s 1988 Salt Regie System (SRS) which eliminates iodine deficiency disorders (IDD), this study provides causal evidence of endemic disease eradication on rural-urban migration. Based on a county-level IDD dataset and population census, we show the SRS increases rural-urban migration by 0.57%, equating to about 2 million new migrants, due to enhancements in migration capacity. SRS improves rural residents’ health, education, and labor market outcomes, facilitating a shift toward the industrial sector. SRS generated $155 billion in benefits from rural-urban migration, far exceeding the cost.(考虑到发展中国家城乡之间巨大的收入差距,为什么没有更多的农村居民迁移到城市?利用中国1988年盐政制度(SRS)的政策冲击,该政策消除了碘缺乏病(IDD),本研究提供了消除地方性疾病对农村到城市迁移影响的因果证据。基于县级IDD数据集和人口普查,我们展示SRS使农村到城市的迁移增加了0.57%,相当于约200万新移民,这归因于迁移能力的增强。SRS改善了农村居民的健康、教育和劳动力市场结果,促进了向工业部门的转移。SRS由于农村到城市的迁移产生了1550亿美元的效益,远远超过了成本。)

主讲人学术简介:

刘瑞明,中国人民大学国家发展与战略研究院教授、博导,中国人民大学国有经济研究院执行院长,国家级人才项目获得者,《产业经济评论》执行副主编,主要研究转型经济学、发展经济学。以第一作者或通讯作者在《经济研究》《管理世界》《经济学季刊》《世界经济》《中国工业经济》、Research Policy等杂志发表60多篇论文,主持国家社会科学基金重大项目、国家自然科学基金项目等多项国家级、省部级项目,曾获得“教育部中国高等学校科学研究优秀成果奖”“第四届张培刚发展经济学青年学者奖”“第六届黄达-蒙代尔经济学奖”“首届谭崇台发展经济学奖”“第四届洪银兴经济学奖”等学术荣誉。