讲座论坛 首页 - 讲座论坛 - 正文
珞珈经管精英论坛第39期——世界经济论坛
时间:2023-04-14    点击数:

题目:Failureof Unravelling Theory? A Natural Field Experiment on Voluntary Quality Disclosure by Jobseekers披露理论失效?基于求职者自愿质量披露的自然实地实验

主讲嘉宾:周明海,浙江大学研究员

时间:4月21日(周五)10:00

地点:经管学院B251

评论人:卢盛峰,武汉大学教授

主持人:郭汝飞,武汉大学副教授

主办单位:世界经济系,美国加拿大经济研究所

内容简介:根据经典的“披露”理论,买家对不披露可验证质量信息的卖家持最大的怀疑态度,推断其可能持有最低的质量信息。本研究是首个使用自然实地实验来检验上述命题的研究,亦为首个在劳动力市场背景下进行该检验的研究。本文通过提交12,301份求职申请,其中涉及了反映申请人学术质量的信息。研究结论不支持披露理论,相较披露最低可能等级的申请而言,未披露等级的申请获得了显著且更多的积极回应,表明雇主从缺失的信息中得出的不利推断有限。

Under classic “unravelling” theory, buyers treat with maximal scepticism sellers who withhold verifiable quality information, inferring they possess the lowest possible quality. This study is the first using a natural field experiment to test this proposition, and the first testing it in a labour market context. We submitted 12,301 job applications, varying the information they provided on the applicant’s degree classification, a signal of academic quality. Our results do not support unravelling theory. Applications leaving classification undisclosed received significantly more positive responses than those disclosing the lowest possible classification. Employer behaviour suggests limited adverse inference is drawn from missing information.

主讲人简介:

周明海,经济学博士,现任浙江大学经济学院研究员、博士生导师。周明海博士的主要研究领域包括劳动经济学、国际经济学、发展经济学和中国经济,具体研究主题包括中国的要素收入分配、经理人劳动力市场、内部劳动力流动等问题。他曾主持和参与国家和省部级课题20项,在《Economic Journal》、《Journal of International Economics》、《经济研究》、《管理世界》等国内外知名经济学期刊发表学术论文30余篇,在Springer出版社出版英文独著1部。具体研究主题包括中国的收入分配、职业经理人劳动力市场、工会和移民等。其中,博士研究获得2013年全国百篇优秀博士论文提名,英文专著《Labor’s Share of Income: Another Key to Understand China’s Income Inequality》获浙江省第十九届哲学社会科学优秀成果“应用理论与对策咨询类”二等奖。现为浙江省经济学会理事、之江青年社科学者协会理事。